Vanliga frågor om knipkulor och knipövningar

Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna om knipövningar, knipkulor och hur man använder dem.


/favicon.icoKan man använda knipkulor när man är gravid? 

Ja, det går alldeles utmärkt! Men det är några saker du bör tänka på innan du börjar. Läs mer om att använda knipkulor under graviditet.


/favicon.icoKan knipkulorna komma för långt in och fastna?

Nej, du behöver inte vara orolig för att du inte ska få ut knipkulorna efter användning. Om snöret har följt med in kan det ta en liten stund att få ut kulorna men det är alltså ingen fara.


/favicon.icoKan man använda knipkulor efter en förlossning? 

Ja, det är bra att göra knipövningar efter en förlossning för att stärka upp ett försvagat bäckenbotten. Tänk dock på att vänta med att använda knipkulorna tills du har varit på efterkontrollen och pratat med barnmorskan. Knipövningar utan kulor går dock bra tidigare.


/favicon.icoKnipkulorna åker ut, vad gör jag för fel?

Kanske är du inte tillräckligt tränad ännu. Prova att ligga på rygg i sängen till att börja med. När du sedan stärkt musklerna ytterligare kan du börja stå upp och sedan gå med kulorna. 


/favicon.icoHur ofta behöver man träna? 

Det är bra att träna varje dag för att stärka upp bäckenbotten ordentligt och förebygga inkontinensbesvär. Har du redan problem med urinläckage som du vill motverka kan det vara nödvändigt att träna flera gånger om dagen.


/favicon.icoHur länge behöver man knipträna för att motverka urinläckage? 

Man brukar säga att det tar ungefär 10 veckor. Har du däremot inte fått ett tillfredställande resultat efter 10 veckor så fortsätter du att träna några veckor till. Skulle du inte ha uppnått en förbättring efter 20 veckor ska du ta kontakt med barnmorska eller gynekolog.


/favicon.icoJag fick ont efter att jag använde knipkulor. Varför det?

Om man är nybörjare är det inte alls ovanligt att man får träningsvärk i början. Då kan det kännas ungefär som mensvärk.  För att undvika träningsvärk gäller det att börja försiktigt och öka på träningstiden lite efterhand som du blir starkare.


/favicon.icoKan man göra knipövningar med samlagskulor?

Ja, man kan träna bäckenbotten med hjälp av samlagskulor. Det krävs dock att man är ganska vältränad för att kunna hålla kvar samlagskulorna då dessa är ganska små och kompakta.