Knipkulor som gravid - Att använda knipkulor inför, under och efter förlossningen

Är du gravid och har hört talas om det här med knipkulor, bäckenbottenträning och knipövningar?

Ja, det är ju något som många rekommenderar att man ägnar sig åt som gravid. Och visst är det en riktigt bra grej som du absolut ska syssla med!

Men först kanske du vill veta lite mer om hur det går till, vad du ska tänka på och vilka knipkulor som är bäst vid graviditet?

Bra, då har du hamnat rätt!

Använd knipkulor som gravid och efter förlossningen

Därför ska du göra knipövningar under och efter graviditeten

Att vara gravid och sedan föda ett barn är givetvis en enorm påfrestning för kroppen. Belastningen för bäckenbottens muskler blir allt större ju längre du kommer i din graviditet. Bäckenbotten måste nämligen stödja mer och mer vikt i takt med att barnet växer.

I många fall är bäckenbotten inte tillräckligt stark, vilket under graviditeten ofta kan leda till bl.a. ansträngningsinkontinens. Det innebär att man inte riktigt kan hålla tätt när man t.ex. nyser, hostar, skrattar eller anstränger sig fysiskt.

Efter förlossningen är urinläckage ett ännu vanligare problem än under graviditeten. Då är bäckenbottenmuskulaturen som du förstår enormt uttänjd för att kunna bereda väg till den lilla bebisen (som för stunden absolut inte känns direkt liten!).

Det gör att en stor andel nyförlösta kvinnor har problem med inkontinens. I undersökningar kan man se att hela 1 av 3 kvinnor lider att ansträngningsinkontinens efter förlossningen.

Men som tur är kan du minimera riskerna för dessa problem!

Urinläckage

Knipövningar minskar risken för inkontinens

Kvinnor som tränar sin bäckenbottenmuskulatur med hjälp av knipövningar kan genom att stärka musklerna minska risken för inkontinens under graviditeten och efter förlossningen.

En vältränad bäckenbotten har som du förstår större möjlighet att hålla emot det ökade trycket mot bäckenbotten.

Genom att hålla musklerna i trim kan du alltså slippa en hel del problem. Tro mig, det kommer att vara tillräckligt jobbigt ändå. Det sista du behöver, både under och efter graviditeten, är att du kissar på dig titt som tätt.

Läs även: Så gör du knipövningar för att stärka bäckenbotten

Kort tid

Kortare och enklare förlossning med vältränad bäckenbotten

Många menar att du har en större chans till en något kortare aktiv fas under förlossningen samt att du kan få en enklare förlossning ifall du har sett till att ha en vältränad bäckenbotten inför eller under graviditeten.

Genom att göra knipövningar och stärka muskulaturen kan du nämligen utveckla förmågan att styra dina muskler på ett bättre sätt under själva förlossningen. Det gör att du bättre kan kontrollera dig, när du ska trycka på och när du inte ska göra det. Men som med det mesta annat går såklart åsikterna om knipträningens effekter i detta anseende isär något. Andra menar nämligen att det inte skulle påverka så positivt för just förlossningen att använda knipkulor innan graviditet. Att knipövningar efter förlossningen är ett bra sätt att återhämta sig och göra uttänjda muskler tajtare igen håller däremot de allra flesta med om.

Brännande känsla

Minska risken för hemorrojder

Ett annat vanligt besvär som drabbar gravid är hemorrojder. Anledningen till det kan t.ex. vara att gravida kvinnor har mer blod i kroppen jämfört med i vanliga fall. När blodcirkulationen dessutom minskar i samband att livmodern växer finns det också en större risk till att hemorrojder bildas. En annan anledning till att många gravida drabbas av hemorrojder är att förstoppning är ett relativt vanligt problem hos gravida. Förstoppning är nämligen en stor anledning till att man för just hemorrojder.

För att minimera risken för hemorrojder vid graviditet är det därför viktigt att se till att hålla sig till rätt kost. Allt för att inte bli förstoppad. Men vissa menar också att användning av knipkulor eller utförande av vanliga knipövningar kan bidra till att minska besvären med hemorrojder. Och visst är väl det något man absolut inte vill råka ut för som gravid, eller när som helst för den delen?


Kan man använda knipkulor när man är gravid?

Knipkulor är ett väldigt bra hjälpmedel för att maximera effekten av dina knipövningar. Dessutom blir det samtidigt mycket enklare att veta ifall man faktiskt kniper rätt om man använder sig av knipkulor.

Men är det verkligen säkert att använda knipkulor under graviditeten?

I normala fall är det inga konstigheter att använda knipkulor som gravid. Men vi skulle ändå rekommendera dig att bara rådfråga din barnmorska innan du sätter igång. Det är alltid bättre att vara på säkra sidan när det kommer till sådan man stoppar in i kroppen, framförallt under en graviditet.

Vanliga knipövningar utan knipkulor är absolut inte några problem. Det är bara att sätta igång så fort som möjligt.

Men tänk på att ta det lite försiktigt i början. Gå inte på för hårt, du kommer att få träningsvärk.


Bästa knipkulorna för gravida

/knipkulor-set.jpg

Je Joue: Ami

Ett perfekt set med knipkulor för gravida som innehåller tre olika kulor i varierande storlekar, vikter och utföranden. Dessa passar utmärkt både före, under och efter graviditeten. Knipkulorna är tillverkade i hudvänlig silikon och mycket lätta att rengöra och hålla bakteriefria.

Pris 379:-

/las-mer-och-kop.jpg


Börja använda knipkulor redan innan du blir gravid

Det är som sagt en enorm påfrestning för kroppen att vara gravid och genomgå en förlossning. För att komma tillbaka till sitt vanliga ja efter graviditeten är det därför bra att använda knipkulor.

Men visste du att det finns flera bra anledningar till varför man skulle vilja använda knipkulor?

Knipkulor används inte bara i samband med graviditet.

Genom att köpa ett par bra knipkulor redan innan du blir gravid kan du tidigare märka av resultatet av dina ansträngningar.

Läs även om fördelarna med att använda knipkulor


Använda knipkulor efter förlossningen

Efter förlossningen gäller det för kroppen att återhämta sig ordentligt och komma tillbaka till det skick du var i innan graviditeten. Att fullständigt få tillbaka samma kropp som innan kan bli svårt men givetvis vill man få kroppen i trim igen.

Det kan inte vanliga knipövningar åstadkomma på egen hand. Men tillsammans med annan typ av träning är knipövningar efter förlossningen ett mycket bra sätt att närma sig sitt mål.

Genom regelbundna knipövningar återhämtar sig en förslappad slidmuskulatur snabbare efter en förlossning.

För att på det mest effektiva sättet uppnå ett snabbt resultat är knipkulor att föredra.

Frågetecken i pratbubbla

Men kan man verkligen börja använda knipkulor direkt efter en förlossning?

Nej, det ska man inte göra. Jag skulle inte tro att du kommer vara så sugen på att föra upp ett par kulor där strax efter en förlossning i vilket fall som helst.

Det är viktigt att du efter en förlossning först läker helt innan du börjar med knipkulor igen. Vänta gärna tills du har varit på efterkontrollen hos din barnmorska så att du vet att allt är bra innan du börjar träna med knipkulor igen.

Vanligtvis äger det så kallade eftervårdsbesöket rum ca åtta till tio veckor efter förlossningen.

Vanliga knipövningar utan knipkulor kan däremot göras innan dess.


Bästa knipkulorna efter förlossning

/knipkulor-set.jpg

Je Joue: Ami

Detta kit Je Joue med knipkulor i olika storlekar, vikt och utformning är även perfekt att använda efter förlossning. Knipkulorna är gjorda av högkvalitativ silikon som är skonsam mot kroppen och mycket lätt att rengöra och hålla fria från bakterier.

Pris 379:-

/las-mer-och-kop.jpg


Att tänka på vid val av knipkulor för gravida

Precis som i vanliga fall kan det vara svårt att välja vilka knipkulor man ska köpa när man är gravid. Det finns tusentals olika modeller att välja bland, i en mängd olika utföranden.

Men vad bör man då egentligen tänka på när man väljer?

Rengöringsmedel

Välj knipkulor som är lätta att hålla hygieniska

Köp gärna knipkulor som är väldigt lätta att rengöra. Undvik knipkulor med skarvar som är svåra att rengöra, knipkulor med bomullstråd mellan kulorna eller kulor i material som är porösa.

Vi rekommenderar knipkulor som är tillverkade i silikon eller metall. En del av dessa går till och med att koka ifall man skulle vilja.

Öka efter hand

Kit som gör att du kan öka träningen successivt

Eftersom en graviditet och förlossning är en ganska extrem situation och bäckenbotten påverkas i enormt stor utsträckning kan det vara klokt att välja ett kit med flera knipkulor.

Det innebär att du kan börja använda den ena tills dess att du känner dig redo att byta upp dig till nästa. Du kan alltså öka din träning successivt allt eftersom du blir bättre tränad.

Det finns både kit där knipkulorna skiljer sig med olika storlekar, utformningar och vikter samt kit där själva kulorna är likadana med där istället vikten kan bytas ut. Båda två är bra alternativ men har du svårt att veta vilken storlek som passar dig bäst är det kanske smart att köpa ett kit med knipkulor i olika storlekar.

Hjärta

Kom ihåg att du kan kombinera nytta med nöje

Se inte träningen med knipkulorna som ett nödvändigt ont bara för att du är gravid. Passa istället på att kombinera nytta med nöje.

Det kan faktiskt vara oerhört skönt att använda knipkulor (till skillnad från att göra vanliga knipövningar)!

Visste du t.ex. att det finns knipkulor med vibrationer som garanterat gör dig mer sugen på att komma igång med knipträningen ordentligt?

App i mobilen

Maximera din träning med hjälp av en komplett bäckenbottentränare

Det finns ett flertal mer anvancerade typer av knipkulor som ska hjälpa dig att på ett ännu mer effektivt sätt maximera din träning och samtidigt låta dig njuta till fullo.

Krush från Lovelife är ett exempel på ett par knipkulor som med inbyggd sensorteknologi låter dig få bättre koll på hur bra du faktiskt kniper.

Tack vare att den mäter tryck, kontroll och uthållighet kan du se hur du hela tiden förbättras allt eftersom du tränar. Resultatet visas i en app på din mobil, som också låter dig styra vibrationer och inställningar.

Få på köpet mer njutning, bättre sex och större lust.


Var extra noga med hygienen under graviditeten

Det är extra viktigt att tänka på hygienen vid användning av knipkulor som gravid. Det innebär att du bör vara mycket noggrann vid rengöring av dina knipkulor, helst både innan och efter användning.

Använd gärna ett bra rengöringsmedel speciellt anpassat för sexleksaker. Då kan du känna dig lugn och trygg med att inga bakterier finns kvar på dina knipkulor.

Vi rekommenderar Sinful Ekologisk Sexleksaksrengöring som är en lättanvänd spray med 99% naturliga ingredienser.

Det är dock kanske inte alltid du behöver rengöra dem så noggrant innan användning. Det beror på hur du väljer att förvara dina knipkulor.

Förvaring är dock något som också kan vara bra att tänka på. Låt gärna knipkulorna ligga i sin medföljande påse eller förpackning så att inga bakterier eller smuts kommer i kontakt med dem.